Arendalsuka 2019: Kulturskolesaken løftet fram på stand og nett-tv, i debatt og forestillinger

16.08.2019 Egil Hofsli (tekst og fotokollasj)
Del på:

Arendalsuka 2019: Kulturskolesaken løftet fram på stand og nett-tv, i debatt og forestillinger

ARENDAL: Kulturskolesaken ble løfta opp og fram på mange arenaer under Arendalsuka 2019. Både på egen hånd og sammen med andre talte Norsk kulturskoleråd kulturskolens sak på landets viktigste og suverent største politiske møteplass.

 

I fjor debuterte kulturskolerådet på Arendalsuka, med blant annet stand på Arendal torv og kulturskoledebatt på scene på samme torg. Også i år var det stand samme sted og samtlige fem dager, 12.16. august. Det ble også debatt  og forestilling (mer om Ung megafon-arrangementene i egen nyhetssak på samme scene som sist, men nå i samarbeid med flere aktører.

 

Kulturskole-tv for første gang

 

Helt nytt var i derimot Kulturskole-tv: Tre nett-tv-sendinger på formiddagstid på Arendalsukas tre første dager, 12.14. august.

 

Her stilte tre "kulturskolerelevante" politikere til samtale om kulturskolesaken. Samtalepartner var Nils R. Sandal, styreleder i Norsk kulturskoleråd. Samtalene fant sted i sofa på kulturskolerådets stand og ble strømmet til alle som har nettilgang og som ville se og høre hva politikerne har å si om aktuelle kulturskoletema. Sendingene kan ses i opptak både på Facebook og på vimeo.com.

 

Mer detaljert informasjon om Kulturskole-tv i egen nyhetssak her

 

Ung megafon - Forestilling og debatt

 

Stand og Kulturskole-tv håndterte Norsk kulturskoleråd på egen hånd. Men så forente kulturskolerådet krefter med UKM Norge og Arendalsuka Ung for å gi ungdom en arena på landets viktigste politiske festival, for å gi unge en mulighet til å bli hørt hva gjelder framtidas kultur i Norge. KS, Kulturtanken, Norsk kulturforum og Ungdom og Fritid var også på banen med fokus på ungdom og kultur under Arendalsuka 2019, og sammen med kulturskolerådet arrangerte de Ung megafon onsdag 14. august.

 

Under arrangementsvignetten Ung megafon ble det både debatt og forestilling. Ung megafon – Kulturpolitisk debatt var knytta opp mot den kommende stortingsmeldinga om barne- og ungdomskultur - som "kulturskolemeldinga" blir en del av. Det ble en debatt der ungdom delte sine refleksjoner og meninger om kultur, og hva som er viktig for dem på dette området. De fire debattantene var Hanna Huseklepp fra Akershus, Linn isabel Eielsen fra Rogland, Magnus Nordbekk fra Hedmark og Dina Haukebø Ovid fra Nordland.

 

Så stilte også kulturminister Trine Skei Grande – for å lytte til, svare på og kommentere det de unge debattantene bringer opp av ideer, meninger, krav og ønsker. Torkel Øien, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og KS, ledet debatten.

 

Debatten kan du få med deg i opptak på Norsk kulturskoleråds Vimeo-kanal her

 

Ung megafon – Unge artister og kunstnere

 

Debatten kom rett i etterkant av arrangementet Ung megafon – Unge artister og kunstnere. Det ble en forestilling med unge artister med ulike kulturuttrykk. Alle utøverne var hjemmehørende i Agder, og hadde bakgrunn og erfaringer fra kulturskole og/eller UKM.

 

Uttrykkene deres spente fra klassisk musikk til rock, fra slampoesi til heftige danserytmer. Noen av involverte kunstnerne på scenen løfta også fram synspunkt om ungdomskultur og om hvorfor kulturtilbud er viktig i deres liv.

 

Forestillinga kan du få med deg i opptak på Norsk kulturskoleråds Vimeo-kanal her

 

Kulturskoleinnspill til Ungdomspartilederdebatten

 

Også på andre fronter er kulturskolerådet på banen for kulturskolesaken. Kulturskole ble spilt inn som tema til Ungdomspartilederdebatten tirsdag 13. august. Det utøves lobbyaktivitet på flere måter, både gjennom samtaler ved besøk på andres stander og deltakelse på andres arrangement.

 

Kulturtanker-forestilling fredag

 

Norsk kulturskoleråd bistår også i å finne artister til Kulturtanker, en forestilling på Store Torungen fredag 16. august kl. 13.00, Kulturtanken arrangerer denne, sammen med Arendalsuka Ung, KS, Norsk kulturskoleråd og UKM Norge.

 

Dette er en festforestilling for og med barn og unge. Mange artister og kunstnere skal på scenen. I tillegg skal Norges kanskje største bok overleveres til kulturminister Trine Skei Grande. Den rommer innspill og tanker om framtidas barne- og ungdomskultur, og er forfattet av barn og unge mellom 3 og 19 år.

 

Merk: Forhåndspåmelding er nødvendig, og gjøres via e-post til maria.moksness@arendalsuka.no. Du får en bekreftelse tilbake via e-post dersom det er plass til deg.

 

"Alt" om Arendalsuka finner du på nettstedet arendalsuka.no

 

Faktaboks - Arendalsuka

Uavhengig initiativ startet for å bidra til politisk debatt i det offentlige rom. Privatpersoner står bak ideen, og gjennomførte den første Arendalsuka i 2012 på dugnad samt ved hjelp av sponsorer og gode hjelpere. Videreføring av Arendalsuka er også et uavhengig dugnadsprosjekt, men med en noe tydeligere og fastere organisering og struktur.

Mål:

  • Være en politisk møteplass.
  • Bidra til engasjement og interesse for politikk.
  • Bidra til at organisasjoner og enkeltpersoner kommer i direkte kontakt med sentrale nasjonale aktører innen politikk og organisasjons- og næringsliv.
Arrangeres hvert år i uke 33.
Alle arrangementer som inngår i Arendalsukas program er åpne for alle og gratis å delta på.

Festivalens nettsted: arendalsuka.no.

Les flere nyheter!