Forsvarets musikk i ferd med å bli reddet

2016 Forsvaretsmusikk 4.11.jpg
KAN FÅ SPILLE VIDERE: De nedleggingstruede militære korpsene kan være sikret fortsatt liv. (Foto: forsvaret.no)
04.11.2016 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Forsvarets musikk i ferd med å bli reddet

OSLO: Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet er enige om at Forsvarets musikk skal med i langtidsplanen for Forsvaret likevel. Det melder adressa.no fredag kveld.

 

Men først må Venstre og Kristelig Folkeparti si ja til å øke forsvarsbudsjettet i 2017.

 

Norsk kulturskoleråds resolusjon mot nedleggelse av militære korps

 

Regjeringspartiene skal ha tatt Forsvarets Musikk inn igjen i både langtidsplanen og i statsbudsjettopplegget for neste år. Ifølge adressa.no blir det bekreftet av flere kilder tett på forhandlingene fredag kveld.

 

Forhandlingene om et storforlik mellom alle partiene, unntatt SV, om langtidsplanen for Forsvaret gikk imidlertid på grunn i Stortinget fredag ettermiddag.

 

På statsbudsjettet for 2017

 

Etter det Adresseavisen erfarer sa statsminister Erna Solberg endelig nei til et felles forslag fra Venstre, KrF og Senterpartiet til et kompromiss om forsvarsplanene på Stortinget fredag ettermiddag. Det etterlater likevel et stort flertall for langtidsplanen for Forsvaret bestående av Arbeiderpartiet og regjeringspartiene Høyre og Frp.

 

Dette flertallet er nå altså kommet til enighet om at Forsvarets musikk skal få leve videre. Korpsene er inne på statsbudsjettet neste år, men det er lagt opp til endringer i finansieringen fra 2018.

 

Liten post

 

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp er enige om at alle de store investeringene skal gå som planlagt; jagerfly, fire ubåter og nye maritime overvåkningsfly.

 

Vider er det klart at Kystjegerkommandoen blir beholdt i Harstad, men Andøya blir nå lagt ned til en fordel for en samling på Evenes.

 

For Forsvarets Musikk – og Luftforsvarets musikkorps i Trondheim spesielt – er situasjonen lys. Korpsene er forsøkt lagt ned en rekke ganger, men ser nå ut til å overleve også denne runde.

 

Arbeiderpartiet har hele veien hatt korpsene med i sine prioriteringer. Budsjettposten som var foreslått kuttet er i størrelsesorden 50–70 millioner kroner, og skal ikke ha «preget» forhandlingen.

Regjeringspartiene skal nå likevel ha akseptert dette som ett av de siste punktene i enigheten med Arbeiderpartiet, fikk Adresseavisen opplyst fredag kveld.

 

Stillingskrig med Venstre

 

Kilder påpeker likevel overfor Adresseavisen at korpsene gjør lurt i å vente litt med den store feiringa. For ironisk nok kan det være de korpsvennlige partiene Venstre og KrF kan handle slik at korpsene igjen havner på kuttlisten. Regjeringspartiene er nemlig avhengig av å øke forsvarsbudsjettet med 400 millioner neste år for å lande forsvarsavtalen med Arbeiderpartiet.

 

Disse pengene må de få fra budsjettforhandlingene med Venstre og KrF – som i utgangspunktet er helt uenig i hvordan forsvarsavtalen er skrudd sammen. Alle seks partiene skal imidlertid være enige om at Forsvarets musikk skal bestå.

Les flere nyheter!