Spennende møter med andre unge – og «glemte» kulturskatter

2016 Rethink 1.12.jpg
RETHINK-UTBYTTE: Hammerfest kulturskole er med i RETHINK, og kulturskoleelevene Cecilia Torleifsdottir (f.v.), Adrian Hardy og Ana-Maria Virtosu har blant annet vært på spennende og lærerik tur til Silkeborg.
01.12.2016 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Spennende møter med andre unge – og «glemte» kulturskatter

 

HAMMERFEST: Prosjektet RETHINK Folk Music har som mål å transformere musikkskoleelever til lokalmusikk-arkeologer. I Norge har kulturskolelever – og lærere – fra Hammerfest, Verdal og Ås gjort seg nyttige og spennende erfaringer gjennom deltakelse i prosjektet.

 

RETHINK Folk Music er finansiert av Den europeiske kulturhovedstad-stiftelsen Århus 2017, og er et samarbeid mellom museer og musikkskoler i Danmark, Norge, Sverige, Latvia, Polen og Frankrike.

 

Integrerer folkemusikk i undervisninga

 

I Norge har kulturskolene i Hammerfest, Verdal og Ås engasjert seg i RETHINK på ulike måter. Liisa Tuomaala, lærer ved Hammerfest kulturskole, forteller om et prosjekt som gir elever og lærere i Hammerfest mye:

 

– Dette er en fin mulighet til å integrere folkemusikk i undervisningen. Det er spennende både for læreren og elever å bli kjent med glemte skatter og få nytt repertoar. Det å kunne reise og møte andre ungdom som holder på med musikk, er selvsagt en viktig motivasjonsfaktor for elever, sier Liisa Tuomaala.

 

Utforsker lokal musikkarv

 

– Hammerfest kulturskole fikk en forespørsel om å være med i prosjektet. Før jeg ble ansatt som fiolinlærer i Hammerfest kulturskole jobbet jeg som fiolinlærer i Danmark og der hadde vi et liknende prosjekt - Folkskandia. Den gangen dro fire danske musikkskoler til Kaustinen Folk Music festival og spilte sammen med andre nordiske deltakere. Erfaringer fra Folkskandia var veldig positive og jeg ønsket å skape liknende opplevelser for elever i Hammerfest. I tillegg så jeg en stor verdi i å utforske lokal folkemusikkarv. Prosjektet gir oss også en god mulighet til å bli kjent med samisk musikkultur og joik.

 

Hammerfest kulturskole arrangerte et RETHINK-verksted under Finnmark Kulturskolefestival 2015. Her deltok cirka ti deltakere – fiolinister, pianister og bandelever.

 

– Sammen med musikklærer Torgeir Bitness Dammen øvde vi på Joker-melodien «Ost og Brød» som ble sendt til oss samt et par melodier fra Finnmark. I konserten framførte vi «Ost og Brød» og «Reinlender fra Nordkapp», som Hammerfest-elever valgte som sin Joker-melodi. «Reinlender fra Nordkapp» ble arrangert av dyktige gitarister i Silkeborgs gitarorkester, og de gjorde et så flott arrangement på melodien at den ble stemt videre til den neste Joker-melodi runde, forteller Tuomaala.

 

Til avsluttende festival i 2017

 

Tre av hammerfestelever (to fiolinister og en pianist) deltok i august i år på sommercampen i Silkeborg. Der deltok de på flere kurs, blant annet med det danske folkemusikkbandet Basco.

– Til våren 2017 planlegges det et større lokalt arrangement med et par verksteder med samisk tema samt en større konsert. Vi er også invitert til både Vinterfestivalen i Umeå samt avsluttende festival i Danmark sommeren 2017, sier Liisa Tuomaala.

 

– Det kreves en del organisatoriske ressurser til å organisere både verksted og reiser. Vi har en foreldregruppe som har en forening – Hammerfest Strykeorkester og venner. De har hjulpet oss mye, blant annet ved å søke midler fra Hammerfest kommune, De Unges Orkesterforbund og Hammerfest Energi. Vi planlegger også å søke flere midler til våren for å kunne leie in en instruktør for et verksted med samisk musikk og joik, sier Liisa Tuomaala.

 

Verdalinger med utbytte

 

– Verdal ble invitert med på grunn av den jobben som har vært gjort gjennom mange år av Geir Egil Larsen, både som kulturskolerektor, lærer og privatperson, sier Sven-Øyvind Bern, dagens rektor ved Verdal kulturskole. Men også etter at Geir Egil Larsen gikk av med pensjon har kulturskolen beholdt folkemusikkprofilen, blant annet ved å ansette Ingvild Blæsterdalen som fiolinlærer. Hun er også folkemusiker.

 

Tidlig i år ble Vinterfolk 2016 arrangert i Verdal, som et RETHINK Folk Music-arrangement, rett i forkant av Midtvinterdansen, som er en nordisk folkemusikkfestival for barn og ungdom. Verdal kulturskole hadde arrangementsansvaret for Vinterfolk 2016, og det ble gjennomført kurs ledet av folkemusikknestoren Geir Egil Larsen. Det ble et arrangement som verdalingene fikk gode tilbakemeldinger på fra deltakerne, og som også var utbytterikt for kulturskolenes egne lærere og elever.

 

– Det deltok 36 kulturskoleelever samt lærere fra Danmark, Riga og Ås på Vinterfolk 2016. Det deltok også representanter fra prosjektledelsen i RETHINK, forteller Sven-Øyvind Bern.

 

Lokalt leder Ingvild Blæsterdalen ei gruppe kulturskoleelever som går til kildene, både skriftlige og muntlige, for å finne folkemusikk. Denne skal de også dele med musikkelever fra de andre RETHINK-skolene/-kommunene for så re-tenke egen og andres tradisjonelle musikk.

Les flere nyheter!