Ordkunst underveis – fagdager i skapende skriving

03.10.2016 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Ordkunst underveis – fagdager i skapende skriving

KIRKENÆR: Under Litteraturfestivalen i Grue vil det i år bli arrangert fagdager i skapende skriving. Dette skjer 17.-18. november i regi av Norsk kulturskoleråd.

 

«Ordkunst underveis» er satt som tittel på de to fagdagene som skal bidra til å bygge kunnskap, interesse og utvikling om faget skapende skriving. Agenda for samlingen: «Hvordan kan kulturskolen og fagmiljøet samarbeide for å få flere ord av barn og unge?»

 

Arrangøren håper mange kulturskoleledere og -lærere finner dette interessant, men fagdagene er åpne også for andre med interesse for skapende skriving. Fortsatt er skapende skriving et lite fag i kulturskolesammenheng, ved de fleste kulturskoler er det helt fraværende.

 

Mer informasjon og påmelding her

 

Påmeldingsfrist: 1. november.

 

Egen fagplan for skapende skriving

 

Norsk kulturskoleråd har nylig utgitt en ny rammeplan for kulturskolen, «Mangfold og fordypning», og i denne inngår en fagplan for skapende skriving.

 

– Ikke veldig mange kulturskoler har skapende skriving som tilbud. Det ønsker Norsk kulturskoleråd å være med og endre. Vi ønsker å se skapende skriving på flere kulturskoletimeplaner. Enten som faste tilbud, eller i samarbeid med en ekstern part på prosjektbasis, sier rådgiver Elin Kvernmoen i Norsk kulturskoleråd. Hun er kulturskolerådets kontaktperson for skapende skriving og prosjektleder for fagdagene i Grue.

 

– Det er viktig å tenke at skapende skriving må utvikles i rommet mellom norskundervisningen i grunnskolen og en profesjonalisert, forfatterrettet undervisning/kursing. Faget dreier seg ikke om grammatikk eller rød penn, men om å bygge mennesket, sier Kvernmoen.

 

– Inviter gjerne mulige samarbeidspartnere

 

Hun oppfordrer alle interesserte kulturskoleansatte om også å vurdere om det kan være smart å invitere med seg mulige samarbeidspartnere i egen kommune. Disse kan finnes ved bibliotekene og i grunnskolen. Likeså kan de være forfattere, Den kulturelle skolesekken og litteraturmuseer.

 

– Samarbeid med grunnskolen – som vil være naturlig – må basere seg på noe annet enn gjeldende læreplaner. Dette vil først og fremst komme til uttrykk gjennom andre innganger til skrivearbeidet, andre presentasjonsformer og annen vurdering. Skapende skriving er et kunstfag – og ikke en forlengelse av norskfaget i skolen. Samtidig vil ordkunst kunne styrke norskfaget, men dette må ikke være inngangen eller målsettingen, sier Elin Kvernmoen.

 

Program for fagdagene

 

Hele arrangementet finner sted ved Skaslien Gjestgiveri på Kirkenær.

 

Torsdag 17. november (kl. 12.00-16.00)

  • 12.00: Lunsj, kaffe, bli kjent

  • 12.30: Ordkunst underveis – en introduksjon av pilotprosjektet / Fagplanen for skapende skriving / Arbeidsformer og organisering

  • 14.00: «Hvordan kan kulturskolen og fagmiljøet samarbeide for å få flere ord av barn og unge?» Samarbeidspartnere – idémyldring «Hva kan man finne på sammen?»

  • 15.00: Eksempler på gode prosjekter som er gjennomført: a) Oppegård kulturskole ved Siw Cathrine Christiansen b) Tynset kulturskole; ORD OG BILDE ved Inger Helene Høyen Hodøl

 

Fredag 18. november (kl. 09.00 – 15.00)

  • 09.00: Widar Aspeli har hatt skrivekurs med niende trinn ved Grue ungdomsskole. Elevene presenterer et utvalg tekster fra dette kurset

  • 09.15: Skrivekurs m/Widar Aspeli. Et praktisk skrivekurs for voksne

  • 12.00: Lunsj

  • 13.00: Faglig dialog m.m. om organiseringsmåter m.m. Hvordan kan man starte et tilbud innen skapende skriving? Hvilke «gode venner» kan kontaktes? Nettverksbygging. Hvor går veien videre?

Mer om Litteraturfestivalen i Grue

 

Les flere nyheter!